Wykonaliśmy dla SM Mazowsze następujące etapy budowy dojrzewalni sera, na które składają się:
- wykonywanie stóp fundamentowych nowej dojrzewalni,
- wykonanie kanalizacji oraz przepompowni ścieków dla nowego obiektu,
- montaż konstrukcji stalowej zabezpieczonej poprzez cynkowanie ogniowe.
- wykonywanie ścian z zastosowaniem płyty warstwowej, z wełny mineralnej, która zapewnia najwyższą odporność ogniową,
- wykonanie podwójne zbrojonej posadzki, która zapewnia wysoką nośność oraz możliwość piętrowego ustawiania ciężkich towarów,
- budowa i instalacja chłodnic i central wentylacyjnych produkcji J.S.Cooling,
- przystosowanie instalacji chłodniczej do zwiększenia wydajności (dostarczenie chłodu do dojrzewalni).
Aby uzyskać najwyższe wymagane parametry przez Klienta, w dojrzewalni sera zastosujemy:
- Zminimalizowanie ruchów powietrza (typowe dla dojrzewalni) dzięki drobnej perforacji w kanałach rozprowadzających na całej ich długości, przez które powietrze rozprowadzane jest małym strumieniem w każdym kierunku.
- Możliwość dopasowania warunków klimatycznych panujących w dojrzewalni do potrzeb dojrzewającego w niej sera określone przez producentów.
- System odzysku ciepła oraz osuszania dzięki zastosowaniu obrotowego wymiennika absorpcyjnego.
- Dystrybucje powietrza z centrali wentylacyjnej za pomocą kanałów stalowych przechodzących w nawiewniki wyporowe rozprowadzające świeże powietrze po całej przestrzeni pomieszczenia.
- Równomierne rozprowadzenie zimnego powietrza z chłodnic za pomocą kanałów tekstylnych z perforacją.
- Łatwość zachowania czystości tekstylnych kanałów rozprowadzających, dzięki możliwości prostego demontażu w celu ich wyprania.
- Większą czystość dzięki usytuowaniu urządzeń systemu na dachu (w tym chłodnic powietrza) aby uzyskać parametry tzw. „clean room”.
- Stałą kontrola jakości oraz temperatury powietrza, aby zachować jak najlepszą jakość sera.
Zobacz filmy z etapów budowy: