Dojrzewalnia sera dla Spółdzielni Mleczarskiej Mazowsze

Wykonaliśmy dla SM Mazowsze następujące etapy budowy dojrzewalni sera, na które składają się:

  • wykonywanie stóp fundamentowych nowej dojrzewalni,
  • wykonanie kanalizacji oraz przepompowni ścieków dla nowego obiektu,
  • montaż konstrukcji stalowej zabezpieczonej poprzez cynkowanie ogniowe.
  • wykonywanie ścian z zastosowaniem płyty warstwowej, z wełny mineralnej, która zapewnia najwyższą odporność ogniową,
  • wykonanie podwójne zbrojonej posadzki, która zapewnia wysoką nośność oraz możliwość piętrowego ustawiania ciężkich towarów,
  • budowa i instalacja chłodnic i central wentylacyjnych produkcji J.S.Cooling,
  • przystosowanie instalacji chłodniczej do zwiększenia wydajności (dostarczenie chłodu do dojrzewalni).

 

Aby uzyskać najwyższe wymagane parametry przez Klienta, w dojrzewalni sera zastosujemy:

  1. Zminimalizowanie ruchów powietrza (typowe dla dojrzewalni) dzięki drobnej perforacji w kanałach rozprowadzających na całej ich długości, przez które powietrze rozprowadzane jest małym strumieniem w każdym kierunku.
  2. Możliwość dopasowania warunków klimatycznych panujących w dojrzewalni do potrzeb dojrzewającego w niej sera określone przez producentów.
  3. System odzysku ciepła oraz osuszania dzięki zastosowaniu obrotowego wymiennika absorpcyjnego.
  4. Dystrybucje powietrza z centrali wentylacyjnej za pomocą kanałów stalowych przechodzących w nawiewniki wyporowe rozprowadzające świeże powietrze po całej przestrzeni pomieszczenia.
  5. Równomierne rozprowadzenie zimnego powietrza z chłodnic za pomocą kanałów tekstylnych z perforacją.
  6. Łatwość zachowania czystości tekstylnych kanałów rozprowadzających, dzięki możliwości prostego demontażu w celu ich wyprania.
  7. Większą czystość dzięki usytuowaniu urządzeń systemu na dachu (w tym chłodnic powietrza) aby uzyskać parametry tzw. „clean room”.
  8. Stałą kontrola jakości oraz temperatury powietrza, aby zachować jak najlepszą jakość sera.

 

 

Zobacz filmy z etapów budowy: